Sabău Avocați – Legal Tailored

Precizările C.J.U.E. cu privire la clauzele abuzive în contractele de credit imobiliar.

Trimiterea preliminară C-598/21. Curtea, în data de 09 Noiembrie 2023 a emis o hotărâre de interpretare obligatorie pentru instanțele de judecată ale statelor membre ale Uniunii Europene, prin care a stabilit cu caracter general și obligatoriu faptul că persoanele care nu reușesc să achite ratele creditului imobiliar contractat pe respectivul termen, chiar dacă nu reușesc să achite rata cumulată și scadentă timp de câteva luni (în speță, fiind vorba de trei luni), și care au garantat cu propria casă, nu pot să fie evacuate din imobilele care constituie locuința de familie, raportat și având în vedere suma și perioada scadentă de neplată și suma totală care nu a fost și urmează a fi plătită.

  • De ce este importantă această decizie?

Există multe persoane care au contractat un credit imobiliar pentru a achizițona o casă de locuit sau chiar pentru a începe și dezvolta un business. Însă există momente când lucrurile nu merg tocmai conform planurilor setate la începutul contractării creditului imobiliar.

Așadar, există situații în care persoanele care au obținut și încheiat un contract de credit se confruntă cu probleme financiare, și astfel ajung în incapacitate de plată a ratelor creditului imobiliar. Acest lucru este foarte des întâlnit în mediul de afaceri, iar băncile deseori recurg la diferite inginerii și mecanisme juridice de a se proteja de incapacitatea de plată a consumatorului de servicii de credit imobiliar.

În speța din cauza C-598/21, problema s-a ridicat asupra incapacității de plată a sumei de 1000 de euro pe o perioadă de 3 luni, materializându-se în sechestrarea asigurătorie a imobilului ipotecat, respectiv executarea silită a imobilului care constituia garanția executării contractului de credit imobiliar.

Problema a gravitat în jurul motivului de neplată timp de 3 luni a sumei totale de 1000 de euro, și dacă acest motiv justifică efectiv executarea silită și vânzarea la licitație publică a imobilului garantat.

  • Care este efectul?

Efectul principal îl reprezintă siguranța consumatorului de servicii bancare, mai ales al serviciilor de creditare cu condiția depunerii unei garanții. Astfel că, Curtea a decis faptul că executarea silită a unei persoane consumator de servicii bancare, care este în incapacitate de plată temporară și care nu a reușit să plătească ratele scadente timp de câteva luni, respectiv totalul sumei neplătite nu este considerabil de mare, nu poate să fie executat silit prin evacuarea din locuința familiei, având în vedere faptul că dreptul de proprietate privată asupra locuinței care constituie garanția contractului de credit ipotecar, reprezintă un drept fundamental.

Argumentul care fundamentează această soluție este următorul: … instanța trebuie să ia în considerare consecințele evacuării împrumutatului și a familiei sale din locuința care constituie reședința lor principală, dreptul la locuință fiind un drept fundamental..